Probleemstelling spouwankers

Een veel voorkomend probleem bij een spouwmuur van een oud gebouw is dat spouwankers gaan roesten. Het begint bij lichte roestvorming. Dit vormt niet direct een probleem. Pas wanneer een spouwanker gaat doorroesten, ontstaan problemen. Een spouwanker zorgt er namelijk voor dat het binnenspouwblad en een buitenspouwblad constructief met elkaar verbonden zijn. Volgens de NEN-EN 845-1 “Specificaties voor nevenproducten voor steenconstructies” moet een spouwanker minimaal 40 mm in het buitenspouwblad verankerd zijn om zijn constructieve functie te vervullen.

Spouwanker onderzoek

Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar op incidenten is, dient een spouwanker onderzoek plaats te vinden. Bij een spouwanker onderzoek wordt een visuele inspectie uitgevoerd, waarbij de spouwankers van het betreffende gebouw worden beoordeeld. Met behulp van een hoogwerker wordt bij verschillende gevels op meerdere plekken de conditie van de spouwankers onderzocht.

Toegepaste methodieken

Bij het spouwanker onderzoek wordt met behulp van diverse boringen en een videoscope in de spouw gekeken. Daarbij wordt geen destructief onderzoek gedaan. Een andere manier om een spouwanker onderzoek uit te voeren is door een aantal bakstenen tijdelijk te verwijderen. Met deze methode worden eventuele problemen met een spouwanker het beste zichtbaar. Na het onderzoek worden de bakstenen weer terug gemetseld. Hieruit volgt een overzichtelijke rapportage met advies over de situatie.

Instorten buitenspouwblad

Vroeger werden geen roestvrijstalen spouwankers gebruikt. Er werden spouwankers van verzinkt staal toegepast. Deze spouwankers kunnen gaan roesten. Wanneer de spouwankers van een gevel zijn doorgeroest, is de kans aanwezig dat het buitenspouwblad gaat instorten. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zodra bekend is dat de conditie van spouwankers onvoldoende is, dient er dan ook snel te worden ingegrepen.

Wall Tie Replacement. Thor Helical Cavity Wall Ties

Voorkom instortgevaar van uw buitenspouwblad.

Hoogwaardige ankersystemen

Voor spouwverankering werken we met Thor Helical-systemen. Door de samenwerking met Thor Helical krijgt u hoogwaardige producten, applicatie en garantie.

De Thor Helical Air-Twist 9mm spouwanker is een spiraalvormig RVS anker waarmee het binnen- en buitenblad aan elkaar verbonden wordt. De ankers zijn ontworpen om met evenredige snijlijn te verankeren, het anker baant zich een natuurlijke weg in de meeste gevelmaterialen.

Spouwankers

Air-Twist spouwanker is ideaal voor het verbinden in situaties waar elk gevelblad is uitgelijnd op elkaar en waar het binnenblad is opgebouwd uit metselwerk, kalkzandsteen, bouwblokken, houtskeletbouw e.d.

Renovatie Spouwanker

De Air-Twist renovatie spouwanker van Thor Helical is de marktleider in zijn segment. De ankers zijn geschikt voor gebruik in het opnieuw verbinden van het binnenblad en buitenblad.

De voordelen van Thor Helical Spouwankers

  • Betrouwbaar in alle soorten ondergrond
  • Robuust en roestvrij
  • Doorontwikkeld en verbeterd product
  • Snelle en kosten efficiënte installatie
  • Precisie spiraalvormige doorlopende spoed
  • Combineert trek- drukkracht met flexibiliteit
  • Stabiel
  • Betrouwbaar en onopvallend in de gevel
Wij reinigen ook uw gevels.